Spørsmål:
Er hjelm viktigere for en belayer eller en klatrer?
fyrepenguin
2018-05-12 12:24:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gitt:
- En stigning med én tonehøyde
- Bare topptau, forsinket nedenfra
- Begrenset antall hjelmer (antar bare 1 for et klatrer / belayer-par)

Er det viktigere for belayer å være beskyttet mot fallende bergarter, eller at klatreren skal beskyttes mot å treffe fjellflaten?

(Jeg forstår at det ville være best praksis for alle involverte å bruke hjelm. Dette gjelder ikke alle som har hjelm, og fordeler beskyttelsesutstyr der det vil være mest effektivt eller nødvendig).

Den som har nedstemt; Jeg er helt villig til å forbedre spørsmålet mitt, men jeg trenger å vite hva du mener må forbedres.
Hvorfor kan ikke alle bare ta med hjelm? Det er et standard klatresikkerhetsutstyr.
@Qudit Helmets er et mye mindre standard sikkerhetsutstyr for folk som bare klatrer innendørs. Mens jeg eier en, kjenner jeg andre som ikke gjør det.
Spørsmålet ditt handler om utendørs klatring, så hva som er standard innendørs er egentlig ikke relevant. Jeg ville være skeptisk til sikkerhetspraksisen til noen som klatrer utendørs uten hjelm og vil sannsynligvis ikke klatre med dem.
@Qudit Jeg har klatret utendørs. Jeg har venner som ikke har, som jeg vil ta med utenfor. Jeg eier hjelm, jeg tror ikke noen av vennene mine gjør det. Jeg vil ikke tvinge folk til å kjøpe hjelmer til det som kan være en engangs ting, selv om jeg vil foreslå at det anbefales å ha og bruke en. Jeg har en hjelm som kan lånes, men ikke nok hvis det var to tau samtidig. Jeg stiller dette spørsmålet for å løse et hypotetisk fremtidig problem som jeg kan støte på, i tilfelle det ikke er nok hjelmer for alle å bruke.
En svar:
imsodin
2018-05-12 13:13:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

For å tilfredsstille den (riktig) sikkerhetsinnstilte: Bare ikke glem den andre hjelmen;)

Dette avhenger av den spesifikke situasjonen i crag:

  • Er det potensielt steinsprang ovenfra rutene?
    Hvis det ikke er noe over rutene (klipper, flate over, ...), så er det ikke noe problem. Hvis det er bratt terreng over, muligens med sti eller dyr der oppe, så er det definitivt en risiko.

  • Er selve rutene smulete?

  • Er belayer beskyttet på en eller annen måte?
    F.eks under et overheng eller utstikkende (massiv) bergart.

  • Topptau? Gitt i ditt tilfelle. Belayer har mye frihet til å bevege seg, f.eks. kan komme vekk fra veggen og / eller strekke seg loddrett ned fra klatreren.

I mange scenarier for ruter med en tonehøyde er det generelt en dom om å bruke hjelm eller ikke. Igjen anbefales det alltid å gjøre det, men det er ikke som selvmord hvis du ikke gjør det, hvis faktorene ovenfor er positive og crag er veldig brukt. Når det er sagt, svarte jeg fremdeles ikke på spørsmålet.

Generelt er belayer "viktigere". Tenk deg en "mild" ulykke av en stein som forårsaker et blødende sår og hjernerystelse: Klatreren faller, kan deretter senkes og behandles (selv om det er bevisstløs, er det mulig mens det er dritt). Belayer vil sannsynligvis gi slipp på tauet og føre til at klatreren faller -> du har en hjernerystelse og en sannsynlig alvorlig skadet klatrer.

TLDR:
Når du er i tvil, ikke klatre uten hjelmen - hvis du fortsatt klatrer, velg belayer.Denne spørsmålet ble automatisk oversatt fra engelsk.Det opprinnelige innholdet er tilgjengelig på stackexchange, som vi takker for cc by-sa 4.0-lisensen den distribueres under.
Loading...