Spørsmål:
Er en enkelt streng av bånd uakseptabel for å klatre anker?
Chris Mendez
2016-03-14 18:52:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mens jeg surfer på DumbAnchors-bloggen, kom jeg over et innlegg som påpekte dårlig bruk av en enkelt streng (ikke en løkke) med bånd for å bygge topptauankre.

Bloggeren sier ikke hvorfor disse er uakseptable å bruke, han påpeker bare feilene folk gjør.

Forutsatt at de andre komponentene i ankeret er korrekte, er en / hvorfor en enkelt streng av bånd som er uakseptabelt å bruke for et klatreanker?

Rediger: For å avklare, anta at båndet er overflødig over hovedpunktet, bare ikke brukt i en løkke over hovedpunktet. For eksempel kan det ha en figur åtte klippet til en bolt med en enkelt streng som kommer ned til hovedpunktet. Også her er et annet innlegg med noen kommentarer.

Relatert: http://outdoors.stackexchange.com/a/10614/3066
Han sier "enkeltstrenget bånd." Da jeg først leste spørsmålet, trodde jeg dette refererte til en bestemt type bånd, men fra websiden ser det ut som om han bare betyr en enkelt streng * av * bånd. Jeg redigerer spørsmålet for å avklare dette.
bra poeng, jeg antar at han betyr ingen overflødighet i ankeret
Dette spørsmålet er suggestivt: Det står at en enkelt streng er uakseptabelt for å klatre anker uten noen forklaring. Uansett om det er sant eller ikke, tror jeg at spørsmålet bør formuleres nøytralt, og svar med forklaring bør gjøre konklusjonene. Enten helt nøytral som i "er en enkelt streng av bånd uakseptabel ...?" eller mindre uttalt "hvorfor er en enkelt streng av bånd farlig ...?".
Det aktuelle innlegget kritiserer ikke nødvendigvis bruken av en enkelt streng overalt, det virker for det meste som om det antyder at de er en dårlig idé i sammenheng med hvor de er bundet. * Slynge det hule treet. * & * Dessverre treet er død.*
@Liam Når vi ser gjennom mange andre innlegg, er kritikken (og det resulterende spørsmålet mitt) knyttet til det faktum at det er en enkelt streng brukt i stedet for en løkke over hovedpunktet. Jeg ønsket å se om det har å gjøre med en sløyfe som faktisk støtter dobbelt styrke av en enkelt vertikal streng.
Strekkfastheten til båndet ser ut til å være omtrentlig (http://www.fishproducts.com/tech/High_Strength_Cord.pdf) tilnærmet (http://itrsonline.org/PapersFolder/2013/Spinelli2013_ITRSPaper.pdf) dynamiske belastninger fra falltester. Brukt som en enkelt arm av et flerarmet anker, ser jeg ingen problemer med enkeltstrengsbånd.
Tre svar:
imsodin
2016-03-14 19:33:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Som med det meste innen klatring, ville jeg selv ikke gå så langt som å si at dette generelt er uakseptabelt. I flerpunktsankre er det ofte enkelttrådsforbindelser mellom ett punkt og midtpunktet når man bygger en kordelett eller utjevning. Så spørsmålet reduseres til om det er (u-) akseptabelt når du bruker et enkelt punkt (som et tre) som anker.

Typisk klatrebånd har en styrke på 10 kN eller mer og en generell tommelfingerregel er at knuter reduserer styrken med 50%. Dette er et ekstremt konservativt estimat avledet av syede stropper, som har en styrke på 22 kN som en sløyfe, og forsømmer syingen, dividerer med to og avrunder dette resulterer i dette veldig konservative estimatet. Så ved å bruke en enkelt streng trenger du åpenbart en knute, noe som resulterer i en minimal styrke på 5 kN. Selv om dette er nok for topptauing med belaying riktig, har det ikke mye sikkerhetsmargin. Det faktum at det bare er ett anker og dermed ingen overflødighet, gjør denne veldig konservative (kanskje altfor) tilnærmingen fornuftig.

Når du setter opp et anker på et enkelt punkt, har du ingen redundans, så du vil være veldig sikker på at selve punktet (tre, stein, ...) faktisk er stabilt og utvidelsen din er trygg. Å fokusere på båndet betyr slitasje og kutte på noe underveis. Det må enten ikke berøre noe i det hele tatt eller beskyttes ved å legge noe mellom fjellet og båndet. I begge tilfeller må du vurdere at tauet med klatreren kan skifte rundt. Men alt dette gjelder også for en dobbel streng av bånd. Hvis du har et oppsett som fører til at en streng blir kuttet, er det svært stor sannsynlighet for at den andre (som er parallell) også blir kuttet.

Til slutt er problemet den grensekjære styrken: Det er lurt å være på den sikre siden og bruke to tråder. Det mye større problemet med enkeltpunktsankere er påliteligheten av selve spissen og slitasje / skjæring av båndet på berg. Så du får mer ved å bruke mer enn ett poeng, hvor en enkelt streng absolutt er ok.

Jeg tror at styrketallene dine kan ha en feil antagelse; 22kN er for sydd stropper (vanligvis 5/8 "nylon) testet som en sløyfe. Tilsvarende tester 1" rørformet bånd like under 18kN enkeltstrenget og rundt 25-30kN som en sløyfe.
Jeg var ikke klar over dette. Jeg er klar over at rørbånd kan være sterkere enn nevnte 10 kN. Dette er bare et veldig bevaringsestimat som ikke vet hva båndet faktisk brukes. Jeg redigerte den for å gjøre den (forhåpentligvis) mer tydelig.
+1, men jeg vil si - matematikken ser bra ut - til den lastede enkeltstativet passerer over en skarp stein.
Ben Crowell
2016-03-14 19:37:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Blogginnlegget viser et anker der en slags stikk er bundet rundt et tre, og en enkelt streng av bånd fører bort fra treet horisontalt til, antagelig, toppen av stigningen, som er utenfor rammen.

Bloggeren ser ut til å kritisere dette oppsettet fordi det bare er en enkelt streng. Jeg antar at dette er noe gyldig, for hvis du laster dette ankeret, blir all lasten tatt av en enkelt streng av bånd. Hvis de i stedet bundet en stor, lang løkke med bånd rundt treet, ville hver streng bare ta halvparten av lasten. Men dette aspektet av dette ankeret virker faktisk ikke som et stort problem for meg, siden det blir brukt som topptauanker, og ikke trenger å fange et dynamisk fall. Du kan ikke knuse et stykke nylonbånd med topptaufall, med mindre det er noe annet som skjer (for eksempel ble båndet skadet ved å gni mot en skarp kant).

Forutsatt at knuten er en god knute, den er pent kledd, og det er lange haler, jeg ville ikke ha noe problem med å stole på livet mitt til dette ankeret. Treet ser gigantisk ut, og det ser ut til at røttene er solide. (Jeg kan ikke se på bildet om treet lever.) Det er sant at ankeret ikke er overflødig. Imidlertid er redundans bare en tommelfingerregel - folk bruker ofte et enkelt ikke-overflødig anker når det er så stort og tydeligvis bombefly som dette ser ut til å være basert på bildet. Hvis jeg hadde en måte å sikkerhetskopiere det på, ville jeg absolutt gjøre, men å bruke det som det er er ikke dumt, IMO.

Merk at å binde en stor lang løkke med bånd ikke ville gjøre dette ankeret overflødig mht. svikt i båndet, for hvis en av strengene brøt, ville løkken komme fra hverandre.

Mest sannsynlig er grunnen til at de brukte en enkelt streng ganske enkelt at de ikke hadde nok bånd til å nå med to tråder. / p>

Du kan knekke et enkelt lite tre med et topp taufall skjønt, sett det skje. Tre på fjellflater kan ha veldig, veldig grunne røtter, spesielt hvis de ikke er godt etablert. De har også en tendens til å mislykkes katastrofalt og uventet! Personen i innlegget ser ut til å vite at treene ikke er sunne (nevner at flere er døde og hule)
ShemSeger
2016-03-14 20:45:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

En enkelt streng på 1 "rørbånd har en bruddstyrke på nesten 18 kN. som er 50% mer enn den totale kraftmengden enhver klatrer vil noensinne kunne å generere (12kN), men sikkerhetsstandarden er en bruddstyrke på minst 100% mer enn hva en menneskekropp kunne generere (24kN).

Det betyr en enkelt streng av rørbånd kan ikke være akseptabelt som et anker for klatring fordi det ikke oppfyller minimumskravet for bruddstyrke for et toppanker. Men enda viktigere, det er ikke overflødig. ville være egnet som rappelanker, det kunne holde et fall, men det er ikke bombesikkert. En løkke med bånd, eller to tråder, burde være minimumskravet.

Dette er ikke riktig. For det første handler det ikke om hva en klatrer kan generere, om hva standardene for klatretau tillater. Et klatretau vil strekke seg så mye at toppkraften vil være under 12kN. Årsaken til at det fremdeles er nødvendig å motstå dobbelt så stor kraft er at når som helst punkt der tauretningen er invertert (toprope-anker), vil denne kraften trekke på begge sider.
Etter å ha sett igjennom flere av bloggerens innlegg (og muligens svart på mitt eget spørsmål) fant jeg noen kommentarer der han nevner svaret ditt.
I en topropesituasjon vil du bli hardt presset til å legge mer enn 6-7 kN på ankeret (ja, det tar hensyn til trinseffekten). Hvis du bruker trad-utstyr for å bygge ankeret, vil klassifiseringen av et slikt utstyr også ligge i 10-14 kN-området, (ligner på hva du ville fått med enkeltstrenget bånd når du har lagt til knop). Hvilken sikkerhetsstandard refererer du til? Jeg er kjent med SWL-tallene, men det er vanligvis et forhold på 5: 1 eller 10: 1 som ikke fungerer bra for klatring. (Min bekymring for ankeret vil altså være overflødighet, ikke styrken til en enkelt arm.)


Denne spørsmålet ble automatisk oversatt fra engelsk.Det opprinnelige innholdet er tilgjengelig på stackexchange, som vi takker for cc by-sa 3.0-lisensen den distribueres under.
Loading...