Spørsmål:
Sikkerhet ved å slynge gammelt tradutstyr
QuantumBrick
2016-08-29 18:08:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jeg har lest noen innlegg her angående utløpsdatoene for klatringsmateriell, spesielt handelsutstyr. Venner og nøtter (som alt klatreutstyr) har en levetid på 10 år ifølge alle produsenter, men jeg tror utløpsdatoene for noen brikker er lengre enn våre egne liv. Dette er tilfellet med venner, nøtter og hekser: det er ingen deler som skal endres mye i tide, og enda mindre hvis du klatrer i milde omgivelser (vekk fra saltvann, is som har veldig lav pH osv.) . Når det gjelder venner, er den eneste delen som skal erstattes seilet, og mange produsenter ber deg sende gammelt utstyr til dem slik at de kan reese det for deg.

Poenget her er at klatring er en stor (siden forrige uke, olympisk) idrett nå, men for 60 år siden var det en uorganisert nisje med potensielle selvmord. Det var ingen selskaper som ville gjøre det for deg: folk ville bygge hekser og nøtter av gamle baderom og slynge dem med akkorder og kordeletter. Moderne klatremateriale lærer fremdeles hvordan du skal slynge gammelt tradutstyr eller bygge belay cordelettes, som betyr å knytte hovedsakelig vannknuten eller den doble (ot trippel, osv.) Fiskerens knute, presentert nedenfor.

The water knot

The double, triple, ..., $n$-ple fisherman's knot

Nå, med tanke på at folk har brukt begge av disse knutene i klatring i forrige århundre, er det vanskelig for meg å tro at de ikke er trygge. Jeg har lest at virkningen av et hardt fall ville være nok til å "smelte" noe og deretter bla bla, men jeg fant ingen bevis på det på nettet. Jeg tror faktisk det kan være mulig å bevise at denne setningen ikke kan være sant. Jeg har litt utstyr som jeg har slynget på nytt med vannknuten, og det har fanget meg hver dag (dette betyr ikke at det fungerer, jeg kan bare ha vært heldig 200 ganger på rad).

Er det noen som har bevis på at materialet er re-slinged eller at noen av disse knutene feiler?

Alle bildene av klatrehelter som Chouinard og Long klatring med dusinvis av kordelett-slyngede hekser på stativene ... Var de i fare?

+1 bare for å få meg til å merke at sportsklatring har lykkes med å bli olympisk. For alle interesserte, her [nyhetsinnlegg av IFSC] (http://www.ifsc-climbing.org/index.php/latest-news/item/787-sport-climbing-olympics-bound) (spørsmålet er bra også selvfølgelig :))
Det virker som om du har lest "noen innlegg her angående utløpsdatoene for" trad gear, og spørsmålet ditt er "er det noen som har bevis på at re-slinged materiale eller noen av disse knutene feiler?" Det virker som om du ber oss om å kommentere om visse utsagn er korrekte, men vi må se hva disse uttalelsene er.
Den eneste uttalelsen jeg har lest her var at "temperaturene under et kraftig fall ville være nok til å smelte seilet". Noen andre finner du her: http://www.mountainproject.com/v/reslinging-cams/105867683#a_105867712
@QuantumBrick: Kan du gi oss lenken til den uttalelsen om smelting? Vi kan ikke evaluere det uten sammenheng, for eksempel hva materialet er.
http://outdoors.stackexchange.com/questions/8433/is-dyneema-rope-without-a-sheath-safe-for-climbing/8434#8434?newreg=4c5bd4b008384639ab956dbc1e1e242b
OK, så det spørsmålet handlet om dyneema-ledning som tilsynelatende ikke har noen kappe, og kommentaren du refererer til ser ut til å være dette: "Gjorde det mer undersøkelser, og det ser ut til at varmen som genereres av stramming av knuter er nok til å smelte den hvis den også blir utsatt for en støtkraft. " Som imsodins svar på det spørsmålet påpeker, er det ikke en god idé å knytte knuter i dyneema uansett.
Tre svar:
Chris Mendez
2016-08-29 18:46:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Testing av QC Lab på Black Diamond antyder at det er mye mer design og omtanke som går inn i design av kamera / venneslynge enn bare knute vs bar tack.

Fordi når Camalot ble lastet under testing, klemmer kabelen ned og til slutt kutter båndet med belastninger mindre enn vi var fornøyd med (gunnin 'i 14 kN, men bare får omtrent 10 kN)

Så det kan avhenge av kamens tommelfingerløkkedesign. Har din en lignende loopdesign? Har du lastet den til 10 kN, eller har du hatt 200+ belastninger med lavere kraft på den? Det er mange variabler å ta i betraktning at en hjemme-slinger kanskje eller ikke kan vurdere eller teste, noe som fører til usikkert utstyr.

Når det gjelder klatrere fra den gamle skolen, tror jeg ikke dette kan svare for dem. Jeg vet ikke designene deres eller hvor mye hale de har igjen på vannknutene. Noen kan ha testet utstyret sitt riktig, andre sannsynligvis ikke. bar tack.

Den vedlagte lenken din var opplyst! Jeg trodde aldri tommelfingeren ville ha en så stor rolle i historien. Dessuten sa jeg aldri at det faktum at jeg tok hundrevis av fall på hjemmelaget re-slinged utstyr var et bevis på at metoden er trygg: hvis jeg visste at det var trygt, ville jeg ikke stilt dette spørsmålet. Når det gjelder old school klatrere: Jeg tror de testet ting på bakgården deres, og det var nok haha ​​:)
ShemSeger
2016-08-29 20:42:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Klatreulykker er svært sjelden et resultat av mekanisk svikt, og nesten alltid et resultat av menneskelige feil.

Tradisjonelt bygde klatrere sitt eget klatreutstyr som du har nevnt, jeg kjenner personlig noen få gamle skoleklatrere som i mange år brukte å klatre med maskinbearbeidede nøtter de fant i garasjen og slynget med ledning.

Forskjellen med gamle klatrere og klatrere i dag, er at klatrere på old school dristig gikk dit ingen mennesker hadde gått før, mens det i dag er mange helgekrigere som frygtsomt prøver å gå mest bare der deres Topo guider sier er trygt å gå.

Det er en paranoia i dagens klatrekultur med sikkerhet (se Dropputstyr: Hvor kom hårlinjen / mikrobrudd urban legend fra? for et eksempel). Med mindre et utstyr har blitt mye feiltestet, vil de fleste klatresamfunn ikke engang berøre det av frykt for at det vil være årsaken til deres død.

Re-slynge av utstyret ditt med slangebånd eller ledning er en helt akseptabel fremgangsmåte: Hvordan får jeg byttet kamskinner? Og som jeg har allerede uttalt, er det lite eller ingen bevis for at noen utstyr mislykkes under riktig bruk. Ulykker kan øke i klatresamfunnet, men det er også antallet dumme mennesker som prøver sporten. En gjennomsnittlig person med tilstrekkelig sunn fornuft har lite å frykte.

Jeg er ofte irritert over de unge gym-klatrere som spytter om den siste bloggen de leste, og hvordan du ikke skal gjøre ting på en bestemt måte ut på veien. Som når jeg bruker en vannbue i stedet for en figur åtte følger opp, "Du bør ikke bruke den knuten, fordi det er lett å binde en vannbue feil og få den til å mislykkes ..." I min hodet jeg tenker, "Jeg har bundet knuter siden før du til og med var en skitten tanke bak i farens sinn, gå tilbake til datamaskinbloggen din lille punk."

Mange av dagens fjellklatrere vil ha en sport som er 100% risikofri, og viker unna alt de føler kan gi risiko eller tvil i sporten. Må jeg minne dem om at flertallet av fjellene i verden først ble klatret for hundrevis av år siden ved hjelp av pinner, chock steiner, manillatau og uten ruteguide. Var de i fare? ROCK-KLATRING ER ET HØY RISIKO-SPORT, SELVSTÅNDE DE VAR FARE! Men de var smarte, de hadde kløkt, og de hadde sult etter fare og eventyr. Hvis du ikke liker å ta risiko, ikke klatre på steiner! Hvis du ikke er komfortabel med noen aspekter av klatring, følg den gyldne regelen om:

"Når du er i tvil, ikke gjør det / bruk det."

Men husk at bare fordi du er usikker, betyr det ikke at det er usikkert.

Jeg er helt enig i visjonen din om hva klatring er, selv om det ikke var det jeg spurte. Da jeg spurte "var de i fare?", Nevnte jeg ikke risikoen som følger med sporten, men risikoen for at noe utstyr mislykkes på dem. Takk for svaret!
@QuantumBrick Jeg prøvde å kommunisere at ingenting er feilsikkert, ingenting innen fjellklatring er garantert 100% trygt, og når noe mislykkes, er det 99% av tiden på grunn av feil bruk. Å bruke hjemmelagde nøtter på bundne ledninger er helt trygt hvis du bruker dem riktig. før nøtter pleide de bare å syltetøy i sprekkene og binde en slynge rundt dem. Jeg pleide å rappe ut av trehuset mitt som et barn med gamle gule nylon tau og en etterkommer rigget ut av snap kroker. Flertallet av det folk fraråder i disse dager er ting den gjennomsnittlige personen har større sjanse til å rote til.
Dette er bare en "back in my day" rant.
Bra sagt. Det kan argumenteres for at gutta som klatrer på hjemmelagde nøtter, og DIY-gjenopptak er tryggere enn kaniner som tar en dum pille og kjøper nytt utstyr hver måned. Den nylige saken om Tito Traversa er et interessant eksempel på hvordan klatrere (IMHO) abdiserer ansvarlig for sin egen sikkerhet.
@djechlin På dagen var det ikke så lenge siden, jeg er et 90-talls barn.
Dette er et godt svar. Ærlig talt, når jeg skal skrelle av en hard / runout-ledelse, er det kvaliteten på plasseringene mine og ikke alderen på båndet jeg er mest bekymret for.
paparazzo
2016-08-29 21:21:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Følger ikke logikken din her. Du ser ut til å hevde at hvis vi ikke har en oversikt over at knuten svikter, er det trygt å pusse opp gammelt utstyr. Det er nyere design. Maskinvareutmattelser. Knuten er ikke det eneste feilpunktet.

Bare det at en vannknute fremdeles blir undervist, betyr ikke det at det ikke er noe bedre for visse situasjoner? Det er verktøy / kunnskap enhver klatrer trenger.

Det handler ikke bare om knuten. Design har endret seg til å doble seg opp på de høyeste feilpunktene. Du kan ha samme sikkerhetsnivå, men med lavere vekt.

Teknologien forbedres. Hvis du tror at sikkerhet med eldre teknologi er bra for risikoprofilen din, er det ditt valg. En 20 år gammel sykkel er god nok - de nyere syklene er mye bedre. En bil i dag er tryggere enn en bil for 20 år siden.

For deg å hevde at en venn skal vare en levetid er dumt. Utmattelser i aluminium. Fjærtretthet. Moderne design er langt fremme enn de opprinnelige vennene. På ingen måte vil jeg bruke noe av aluminiumskarabinen min fra 70-tallet.

Webbing har ikke endret seg mye, og vannknuten ser ut til å være ganske solid.

Tau har endret seg. Det er noen diskusjoner og undersøkelser om HVA ER DEN STERKSTE RAPPELNOTEN. Men det rapporteres at feil er langt utover et fall.

Tidlig venn. Ikke så allsidig og ville gå på deg, så noen ganger fikk du dem ikke tilbake. Jeg ville ikke bruke noen av mine opprinnelige venner selv på en øvelsesrute. Circa 1974 Friend

Moderne venn
enter image description here

Teknologien er forbedret, og det samme har materialer.

Ja, helter som Chouinard og Long klatret med dusinvis av cordelette-slyngede hekser på stativene deres var i fare. Med moderne utstyr ville de klatre med mindre risiko, lettere stativer og mer allsidig utstyr.

Det ser ut til at du ikke fikk logikken min. Spørsmålet mitt var rettet mot sikkerheten ved hjemreising av utstyret ditt. Jeg er kanskje den tulleste skapningen på jorden som tror en venn kan overleve oss alle, men det var ikke spørsmålet mitt. Forbedringen av teknologien er virkelig fantastisk, men det var ikke spørsmålet mitt. Biler er tryggere, men det var ikke spørsmålet mitt. Takk for innsatsen!


Denne spørsmålet ble automatisk oversatt fra engelsk.Det opprinnelige innholdet er tilgjengelig på stackexchange, som vi takker for cc by-sa 3.0-lisensen den distribueres under.
Loading...