Spørsmål:
Er saltvann antiseptisk?
Paul Paulsen
2014-05-26 02:28:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Noen ganger har du ikke noe å desinfisere sår, for eksempel under en (kort) spasertur langs stranden. Hvis du kutter deg selv eller har et lite sår som trenger rengjøring, ville det være lurt å rengjøre det i sjøen eller bedre å la det være slik det er?

Rent vann med salt tilsatt det er det absolutt. Men havvann fullt av forskjellige organiske stoffer? Kanskje ikke. Jeg vil skylle av faktisk gjørme med det, men ellers vente og rengjøre såret hjemme.
Tre svar:
nhinkle
2014-05-26 10:58:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sjøvann er ikke i seg selv sterilt, det har faktisk alle slags organismer. Salt i et sår vil sannsynligvis skade, og saltvann vil ikke være et spesielt effektivt antiseptisk middel.

Med sårengjøring er det alltid et spørsmål om kompromisser. Det kan være bedre å bruke mindre enn sterilt vann til å rengjøre et ekstremt skittent sår hvis infeksjon ellers er uunngåelig. Imidlertid, når det er mulig, bør du bare bruke rent vann i et sår, slik at du ikke introduserer flere muligheter for infeksjon. Hvis du må ty til saltvann for å få gjørme eller store søppel ut av et sår, må du definitivt skylle med tilgjengelig rent vann etterpå.

Det beste alternativet er å bruke noe renset vann (for eksempel fra vannflaske) for å skylle såret, og rengjør det grundigere når du kommer til passende infrastruktur for å gjøre det.

"Salt i et sår vil sannsynligvis skade" Jeg kan bevitne dette etter å ha falt i for mange steinbassenger i Skottland ... det svir virkelig!
Mr.Wizard
2014-05-27 02:22:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nei, sjøvann kan ikke betraktes som antiseptisk. I det minste Staphylococcus, som er årsaken til mange alvorlige infeksjoner og dødsfall hvert år, og en agent for nekrotiserende fasciitt, er "i stand til å overleve: ... Høye nivåer av salt" og kan til og med være spredt av sjøvann.

Jeg husker å ha lest ( men er foreløpig ikke i stand til å sitere) at parasitter som Cryptosporidium-cyster også kan overleve i sjøvann.

Sarah
2014-11-11 08:17:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sjøvann, nei. Men rent saltvann, ja.

Saltvannsoppløsningen skal være isoton, dvs. det samme saltnivået som kroppen din; ca ¼ ts havsalt til 250 ml vann.

Jeg brukte den på nesepiercing og den var veldig effektiv. :)

Hei Sarah, og velkommen på TGO! Takk for svaret ditt. Vet du om du først og fremst brukte den til rengjøring eller desinfisering?
For folk i USA er det omtrent 1/4 til per kopp.


Denne spørsmålet ble automatisk oversatt fra engelsk.Det opprinnelige innholdet er tilgjengelig på stackexchange, som vi takker for cc by-sa 3.0-lisensen den distribueres under.
Loading...